Toni Kroos stopt met voetbal nadat hij heeft geprobeerd Real Madrid nog een Champions League-trofee te bezorgen en Goedkope Duitsland voetbalshirts thuis naar de EK-titel te leiden.

De 34-jarige Duitse middenvelder zei dinsdag dat het een moeilijke beslissing was, maar dat de timing “op de een of andere manier perfect” voelde.

“Ik wilde altijd vertrekken op de top van mijn kunnen en ik weet, en aan de hand van veel voorbeelden die je ziet, dat het niet makkelijk is, dat je dat punt in de tijd heel snel kunt missen,” zei Kroos in een podcast die hij samen met zijn broer host.

“Ik wilde nooit het gevoel hebben dat de club, de fans, de mensen om me heen me aan het einde zouden moeten vertellen: ‘Dat is genoeg’, of dat ik nog twee of drie jaar op de bank zou zitten.”

Madrid bedankte Kroos en prees zijn prestaties bij het team.

“Real Madrid wil zijn dankbaarheid en genegenheid uitspreken voor Toni Kroos, een speler die de geschiedenis van Real Madrid zal ingaan als een van de grootste legendes van onze club en het internationale voetbal”, aldus de club.

Kroos werd in 2014 wereldkampioen met Duitsland in Brazilië en had ook een succesvolle carrière bij Bayern München, waar hij één Champions League en drie Duitse competitietitels won.

Madrid staat op 1 juni in Londen tegenover Borussia Dortmund in de finale van de Champions League. Zijn Europese trofeeën met Madrid kwamen in 2016, 2017, 2018 en 2022. Hij won de Champions League met Bayern in 2013.

Kroos is sinds 2014 bij Madrid en heeft Madrid geholpen 22 titels te winnen, waaronder vier Europa Cups en vier Spaanse competities. Hij speelde 463 wedstrijden voor de club, die de middenvelder “een belangrijke speler in een van de meest succesvolle periodes in de 122-jarige geschiedenis van Real Madrid” noemde.

“Toni Kroos is een van de grootste spelers in de geschiedenis van Real Madrid en deze club zal altijd zijn thuis blijven”, aldus clubvoorzitter Florentino Pérez.

 

Voetbalshirt Sale

Madrid zei dat Kroos voor altijd in de harten van elke fan zal blijven “dankzij zijn meesterschap in het spel en het feit dat hij alles heeft gegeven voor ons shirt, een standvastig voorbeeld van de waarden van Real Madrid.”

Kroos' contract bij Madrid liep aan het einde van dit seizoen af en de club en de speler waren naar verluidt in onderhandeling over een verlenging.

Kroos zei in februari dat hij akkoord ging om voor Duitsland te spelen op Euro 2024 na een verzoek van bondscoach Julian Nagelsmann. Hij heeft al bijna drie jaar niet meer gespeeld voor de nationale ploeg, sinds het verlies van Duitsland tegen Engeland in de tweede ronde van het laatste EK.

Kroos werd vorige week opgenomen in de voorlopige selectie van Duitsland voor het toernooi.

Hij had een paar maanden geleden gezegd dat hij niet wist wat er volgend seizoen zou gebeuren.

“Ik heb er heel lang over nagedacht en in de afgelopen dagen ben ik tot de conclusie gekomen dat dit seizoen, dit prachtige seizoen, het 10e seizoen bij Real Madrid kinder voetbalshirts, ook mijn laatste seizoen bij Real is,” zei Kroos dinsdag.

“En iedereen die de afgelopen maanden of jaren goed naar me heeft geluisterd, zal ooit de zin hebben gehoord dat de enige optie voor mij was om mijn carrière bij Real Madrid te beëindigen. En als je één en één bij elkaar kunt optellen, weet je dat mijn laatste seizoen bij Real betekent dat het deze zomer voorbij is. Geen Real meer, geen voetbal meer.”